Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Foto: Isak Hoffmeyer

Tuesday, September 29, 2009

Illuminationer


Der er illuminationer i et par af Hildegard af Bingens værker. Det er ikke bare illustrationer til teksten, men billedgengivelser af hendes syner. Nogle af dem er meget smukke, mange af dem er sære. Billedet her hører til visionen om Kosmosægget, og det er en af mine favoritter.

Det er et billede på universet. I centrum af det flammende æg er jordkuglen og de fire elementer: Ild, vand luft og jord. Hovederne med åbne munde er de kosmiske kræfter, der skal holde alt i balance. Kirsten Kjærulff og Hans Jørgen Frederiksen har sammen lavet en meget spændende bog, hvor de gennemgår nogle af Hildegard af Bingens visioner og de tilhørende illuminationer. Den hedder "Det levende lys" og kan helt sikkert lånes på biblioteket.

I middelalderen var det mest almindeligt at se kosmos som en cirkel. I senere visioner ser Hildegard det også som en sfære, men her har det form som et brændende æg. Det minder om middelalderens mandorlaer, en mandelformet udsmykning, der gerne omgav motiver af Majestas Domini - Kristus som majestæt på tronen. Man kan se et eksempel fra 1123 her.

Det er en feminin form, som et kvindeskød, som et æg fuldt af liv. Og så er vi allerede på vej ind i Hildegard af Bingens verdensopfattelse. Dér er intet endnu stivnet og fuldendt. Der er ethvert menneske medskaber af universet.

No comments: