Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Foto: Isak Hoffmeyer

Monday, May 3, 2010

Balance, Hildegards sygdomsopfattelse... og mandler.


Det er længe siden, jeg har skrevet sidst. Efter at have haft temmelig travlt i temmelig lang tid kom jeg ganske ufrivilligt ned i gear. Jeg har haft lungebetændelse i et par uger, men nu er jeg på vej tilbage. Jeg priser mig lykkelig over ikke at leve i middelalderen og har mere end én gang tænkt på Hildegard og alle hendes nonner, der for tusinde år siden måtte ligge og hoste under uldtæpperne i det kolde kloster. Hildegard bryggede kraftige urtedrikke, jeg skyllede trofast min penicillin ned med grøn te. Hildegard ville muligvis have foreslået mig at spise mandler, så jeg snupper en håndfuld i ny og næ for en sikkerheds skyld. I medicinbogen Physica, kan man i hvert fald læse følgende: Den hvis hjerne er tom og hvis ansigt har en dårlig kulør grundet hovedpine, skal spise mandler. De fylder hans hjerne og giver ham den rette kulør. Også den som har problemer med lungerne, skal ofte spise mandler. Det giver styrke til lungerne og belaster på ingen måde kroppen. De gør heller ikke mennesket tørt, men gør ham derimod stærk.


Set med Hildegards øjne er sygdom et tegn på, at noget er ude af balance. Det kan være kroppen, der ikke vil tale med sjælen, men kun tilgodeser egne behov. Eller det kan være sjælen, der får lov til at kommandere med kroppen og presse den til mere, end den kan tåle. At jeg har haft alt for travlt er i hvert fald helt sikkert. At kroppen kvitterer med en lungebetændelse, synes jeg er lige skrapt nok.


Jeg glæder mig til at komme tilbage til skrivningen og alt det andet sjove. I denne uge kan man læse et lille interview med mig i Alt for Damerne, hvor jeg fortæller lidt om mit skriveliv. På lørdag deltager jeg i litteraturfestivalen CPH Litt 2010. Det bliver en samtale med Leonora Christina Skov med Mai Misfeldt som moderator. Det er i Huset i Magstræde klokken 16.

No comments: