Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Foto: Isak Hoffmeyer

Tuesday, February 3, 2015

Påskenoveller

Selvom det ikke er påske endnu, er der netop udkommet en samling påskefortællinger under overskriften Gennem den kulsorte sky. Den er blevet til på biskops-initiativ, alle bidragsydere har hver fået tildelt en af påskens syv dage og har iøvrigt haft helt frie hænder. Jeg har selv skrevet en novelle, de andre forfattere er Dy Plambeck, Bjarne Reuter, Pia Juul, Harald Voetmann, Lars Husum og Jens Smærup Sørensen.

Det er en fin samling fortællinger med højt til loftet, og jeg har nydt at læse de andres bidrag. De spænder vidt og rækker langt, og det bliver på den måde en bog for alle.

Selv fik jeg tildelt Langfredag, som er påskens mest forfærdelige dag. Derfor er min novelle ikke ligefrem munter. Jeg valgte at flette to historier sammen i novellen: Dels Jesus oplevelse, dels en nutidig fortælling om sorg. For kun ved at anlægge et perspektiv, hvor opstandelsesthistorien endnu ikke er en del af påskefortællingen, kunne jeg fornemme dét, jeg synes er essensen af Langfredag: Smerten der tager til, døden, fraværet, sorgen og et håb, der hele tiden bliver sværere og sværere at få øje på. Uddrager man de eksistentielle temaer, som påskedagene rummer, bliver det relevant på tværs af tid. For selvom livet på mange måder formentlig er lettere og mere bekvemt nu end for 2000 år siden, slår død, lidelse og tab stadigvæk benene væk under os. Og længslen efter at finde mening er givetvis også den samme.

Erik Skyum-Nielsen gæsteanmelder i Kristeligt Dagblad, hvor han holder mere af nogle noveller end af andre. Det ændrer imidlertid ikke på, at han afslutter sin anmeldelse med at skrive, at "(han er) parat til at forære bogen til hvem som helst." Har man adgang til avisen, kan man læse anmeldelsen her.

No comments: