Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Foto: Isak Hoffmeyer

Tuesday, May 6, 2008

Blood on paper

"Blood on paper" er en udstilling på Victoria & Albert museet i London. Idéen med udstillingen er at vise nogle af de eksperimenterende, usædvanlige, ekstraordinære måder moderne kunstnere har forholdt sig til bogen som form. Det er en lille, intens og usandsynlig smuk udstilling.

Der er blevet plads til traditionelle kunstbøger - med illustrationer der enten er nydeligt placeret side om side med teksten eller bevæger sig udfordrende ind over teksten. Og der er blevet plads til installationsprægede værker og kommentarer til bogen som institution eller begreb. Der er blod, mudder og blæk på papiret. Der er sår, flænger og strålende farver. Bronce, messing og stål. Der er notesbøger, digtbøger, ulæselige bøger og et hus til de søvnløse fuldt af nummererede drømme.

Og så er der Cai Guo Qiang's "Danger book: Suicide Fireworks". Det er en bog fuld af tegninger lavet af brændbart, klæbende materiale. Qiang har lagt krudt ind i alle siderne. På en skærm kan man se, hvordan kunstneren sætter ild til sit eget eksemplar og ved siden af er resterne af bogen udstillet - aske, sod, og brændte sider.

Selvfølgelig var udstillingen velbesøgt. Og selvfølgelig kan man købe en forrygende bog om udstillingen for under 500 kroner. I præsentationen af udstillingen skriver museet, at det også er en kommentar til en tid, hvor bogen udfordres af andre medier. En yderst berigende kommentar.

No comments: